7 Mart 2009 Cumartesi

İtalyan Sineması'nın (Cine Citta) Meşhur Ettiği Hollywood Starlarından - Sophia Loren

Sofia Villani Scicolone (Sophia Loren) (20 Eylül 1934 - Roma) Akademi ödülü sahibi İtalyan
Sinema oyuncusu. Annesi Piyano Öğretmeni Romilda Villani, Babası Mühendis Riccardo Scicolone'nin evlilik dışı çocuğu olarak Roma da dünyaya geldi. Napoli yakınlarında Pozzuoli kasabasında büyüdü.Film Artisti olarak Loren'in kitlelerle tanışması 1953 yılında rol aldığı Müzikal (Aida) ile oldu. Bu filmden sonra ününü iyice arttıran Loren, Attila, The Gold Naples, Two Nıghts With Cleopatra ve Toobed She's bad,gibi filmlerde zirveye çıktı. O artık dönemin Sex sembolleri Marilyn Monroe, Brigite Bardot, ve Jane Fonda ile erkeklerin rüyalarını süsleyen bir kadındı.



Tüm bunların yanında yetenekli bir oyuncu olduğu da su götürmez bir gerçekti. Lorenin ününün tüm dünyaya yayılması Hollywood yapımcılarının iştahını kabarttı. Ve 1977 den itibaren ABD de çalışmaya başladı. Hollywood un en ünlü kadın oyuncularından biri olan Sophıa Loren in gerçek adı Anna Sofia Scicolone dir. Henüz küçük yaşlarda güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan Loren, İtalyan yapımcı Carlo Ponti ile tanıştı. Carlo Ponti Loren deki yeteneği kısa sürede fark etti. ve onunla bir sözleşme imzaladı.Rol aldığı ilk filmi (Quo Vadis) adlı tarihi bir Dramaydı. ve bu film ancak 1951 de gösterime çıkabildi.Böylece Loren 16 yaşındayken oyunculuğa başlamış oldu. Loren kariyerinin ilk döneminde ucuz filmlerdeki küçük rollerle yetinmek zorunda kaldı. Bu dönemde rol aldığı ( Toto Tarzan ) Io Sono İl capataz,Extra gibi fimlerde gerçek adı Sofia Scicoloneyi kullandı.



Amerika da dönemin en önemli Aktörleri ile çalışan Loren Amerikan izleyicisininde kalbini fethetmekte zorlanmadı. ABD de rol aldığı (Desire Under the Elms) The Key, Houseboat, The kind of Woman, A.Breath of Scandal, ile büyük başarılar kazanan Loren 1961 de Jean Paul Belmondo ile birlikte rol aldığı İtalyan-Fransız ortak yapımı savaş draması Ciociara - Two Woman ile Oscar kazandı. Ünlü oyuncu Marcello Mastrooianni ile I'eri oggi domani ve Matrimonio all'italiana gibi filmlerde birlikte çalışan Loren her zaman en iyi anlaştığı aktörün Mastorianni olduğunu söylerdi.Güzel yıldız özel hayatında skandallardan daima kaçındı, ve tüm Dünyada tanınan bir sex sembolü olmasına rağmen kendisini keşfeden yapımcı Carlo Ponti ile mutlu bir evlilik yaşadı.



.İlk olarak 1957 yılında evlenen çift 1962 de boşandı. Ancak ayrı kalmaya fazla dayanamıyarak 1966 yılında tekrar evlendiler.Bu evlilikler maceralı bir şekilde olmuştur. Carlo Ponti daha evvel 1946 da Giulana Fastri ile evlenmişti. 1950 de bir güzellik yarışmasında hakemlik yaptığı sırada Sofia Lazzaro ile tanıştı. Ertesi yıl (1951) de Sofiya yı Anna adlı filmde oynattı. Arkadaşı Goffredo Lombardo 1952 de Lazzaronun adını Sophıa Loren olarak değiştirdi. 1957 de ilk eşinden Meksikada ondan habersiz boşandı. ve Sophia Loren le evlendi. Boşanmak o tarihte İtalya'da yasak olduğundan ve Ponti çok eşlilik ile suçlanacağı için İtalyaya geri dönemediler.



1960 da Ponti ve Loren İtalyaya döndüler ve evli olduklarını inkar ettiler. 1965 te Fransız Vatandaşlığına geçtiler ve Giulana Ponti eşini boşadı.Böylece Ponti ve Loren 1966 da evlendiler.
1975 yılında Ponti ye iki kez başarısız kaçırma girişimi düzenlendi. 1979 da Yurtdışına para ve
sanat eseri kaçırmak suçundan gıyabında yargılanarak 22 milyar italyan lireti para cezası ve 4 yıl hapisle cezalandırıldı. Ancak Fransız Vatandaşlığı sayesinde bu cezalardan kurtuldu.Bu suçlardan 1990 yılında aklandı.Çiftin evliliklerinden Carlo Junior ve Eduardo adlı iki oğulları var.



İtalyan film yapımcısı ve ünlü oyuncu Sophia Loren in eşi Carlo Ponti 94 yaşında 12-1-2007 yılında Akciğer rahatsızlığı nedeniyle öldü.Loren 70 küsur yaşına geldiği halde,Hani bir tabir vardır, Cami yıkılmış ama mihrab yerindedir derler.Bu yaşında bile hala Takvimler için modellik yapıp resimleri yayınlanmaktadır.Bu büyük star Carlo Ponti den olan iki oğlunun torunlarıyla mutlu bir yaşam sürmektedir.


Hiç yorum yok: