20 Mart 2009 Cuma

Madame Tussaud Mumyalar Müzesi

Tussaud - Marie ( 1761 - 1850 ) Marie Tussaud Londra da dünyaca ünlü kişilerin balmumu heykellerinin sergilendiği Madam Tussaud Müzesi kurucusudur.Londra da yerleşmeden önce yaşamının en hareketli ve verimli yıllarını Paris te geçiren Marie Tussaud Fransanın Strasbourg kentinde doğdu. Babası Joseph Grosholtz onun doğumundan kısa bir süre önce öldüğü için, İsviçre nin Bern kentinde Doktor olan Amcası Philippe Curtıus tarafından yetiştirildi.Daha sonra Amcasıyla birlikte Paris e giderek orada Amcasından Balmumundan heykeller yapmayı öğrendi. Balmumu heykel sanatında kısa sürede yeteneğini kanıtlayan Tussaud ,dönemin bazı ünlü
kişilerinin heykellerini yaparak genç yaşta ün kazandı. 1780 de Versailles sarayında Kral XVI Louis in kızkardeşi Elisabeth in sanat öğretmeni oldu.



Marie Tussaud 17 yaşında Fransız yazarı Voltaire nin modelini yaptı. Onun bu ilk modelini bugün müzede görmek mümkündür. Gittikçe gelişen kabiliyeti Marie ye Kral Louis XVI ve güzel nişanlısı Marie Antoinette'in dostluğunu kazandırdı. Ama bu dostluk onun başına çok büyük dertler açtı. 1789 yılı Temmuzunda ayak takımının Bastille'e saldırıp hükümlüleri serbest bıraktığı gün Paris te bulunuyordu. Üç erkek kardeşi ve iki Amcası ayaklananların Tuileries Sarayına yaptıkları bir baskın sırasında öldürülmüşlerdi. Hayatının bu en tehlikeli dakikalarında bile kaçmayı aklından geçirmedi. Bir Kral taraflısı olarak tanınıyor ve bütün Kralcıların iyisi, kötüsü giyotinden geçiriliyordu.



Louis XVI ile Marie Antoinette'in kesik başlarını gösteren mumya modeller Marie'nin titreyen kabiliyetli parmakları arasında meydana geldi. Sanatı Marie'nin hayatını kurtarmıştı. La Force Cezaevindeki o korkunç hücreye kapatılır kapatılmaz saçları kökünden traş edildi. Her an giyotinin gölgesinde yaşadı. En sevgili Dostlarının daha birkaç saat önce koparılmış başlarının modellerini yapmaya zorlandı. Bu onu ölümden kurtarma pahasına ihtilalcilerin işkencesiydi. Büyük bir ustanın parmakları arasından çıkan bu modeller yüzyıllar sonra ihtilalcilerin zaferini kutlayacaktı.



İhtilalin Lideri Robespierre'in ölümünden kısa bir süre sonra korku havası yatışır gibi oldu. Marie serbest bırakıldı. Kendisine sanatı öğreten Amcasının öldüğünü duyunca hayatta tek başına kaldığını anladı. Koruyacak kimsesi olmadığı gibi çok da borcu vardı. Bu sıralarda onu bir Mumyalar Müzesi kurma yolunda büyük çabalara giriştiği, borçlarını ödemek için amansız bir çalışmaya koyulduğu görülür. Zamanla hayat şartlarını düzelten Anna Marie 1795 yılında François Tussaud isminde bir Mühendisle evlendi. Bu evlilikten Joseph ve Francis adlarında iki oğlu oldu.



1802 Yılında bazı anlaşmazlıklardan ötürü kocasından ayrıldı. Yaptığı modellerden bazılarını yanına alarak Londra ya gitti ve bir süre sonra da oradan da Edinburg'a geçti. Sergilediği mumyalar çok ilgi görüyordu. Çağının otoriter kişilerini, Muzaffer kumandanlarını,Aşırı Politikacılarını canlandıran bu gezici müze gerçekten de ilgisiz kalacak gibi değildi. 1804 yılında İrlanda ya giderken Madam Tussaud un gemisi kazaya uğradı. Mumyaların hepsi gemiyle birlikte batıp gitti. Ama aradan üç ay geçmemiştiki Madam Tussaud un yaratıcı hafızasında yeniden canlanan modeller Müzeyi yeniden doldurdu.Yalnız Tussaud un uğrayacağı felaketler henüz bitmemiş olacak ki Paris te kocasına emanet ettiği modellere Resmi Makamlarca el konuldu.



Bu eserler henüz ödeyemediği borçlarına karşılık tutuldu.Yeri doldurulamıyacak bir tarih hazinesi de böylece yabancı ellerde kaybolupgitti. Kocasından ayrılmış olmasına rağmen hala Tussaud adını kullanmaya devam eden Anna Marie 1811 yılına doğru Fransa yı kesin olarak bırakıp iki oğlunu yanına alarak İngiltere ye gitti. Yaşamının geri kalan bölümünü Kendi Müzesini açtığı Londra da geçirdi. Müze 1884 te Marylebone yolundaki bugünkü yerine taşındı. Bugün Tassaud'nun Torunları tarafından işletilen Madam Tussaud Müzesi Napolyondan, Michael Jackson a kadar çok sayıda ünlü kişinin balmumu heykellerinin sergilendiği Dünyanın en ilginç Müzelerinden biridir.

Hiç yorum yok: