2 Mayıs 2009 Cumartesi

Dünyaca Ünlü Deniz Manzaralarının Ressamı - Ivan Ayvazovski (1817-1900)

Kırım'da bir Karadeniz Limanı şehri olan Feodosiya'da Ayvazyan soyadını taşıyan yoksul bir Ermeni Ailesinde dünyaya geldi. Akmescit (Simferopol) Lisesinde iken resim yeteneğinden ötürü,16 yaşında Çar Nikola'nın emriyle St. Petersburg Akademisine alındı. 1836 da Akademiden mezun olduktan sonra Devlet tarafından Avrupaya gönderildi. Yıllar süren seyahatleri sırasında birçok ülkede sergiler açtı. Çağın en yetenekli Rus Ressamı olarak ün kazandı.


1845 te geldiği İstanbul'da Sultan Abdülmecit tarafından Beylerbeyi Sarayında kabul edildi.1845-1890 arasında İstanbul a toplam 4 ziyaret yaptı. 1874 teki ziyaretinde Mimarbaşı Sarkis Balyan'ın Kuruçeşme Adası üzerinde bulunan ikametgahında bir ay kadar misafir olarak Sultan Abdülazizin Dolmabahçe Sarayı için sipariş ettiği tabloları hazırladı.1890 daki son ziyaretinde Sultan II. Abdülhamid'in huzuruna kabul edilerek Padişaha iki tablosunu hediye
etti.




Beşbinin üzerinde eseri olan Ayvazovskinin tablolarının büyük bir kısmı Petersburg,Moskova ve Erivan Devlet Müzelerinde sergilenmektedir. 30 kadar eseri Türkiye'de Dolmabahçe Sarayı,Deniz Müzesi,Askeri Müze ve Fener Rum Patrikhanesinin koleksiyonlarında bulunmaktadır.Ayvasovski ilk önceleri Ermitay Müzesinde Joseph Vernet'in Deniz Manzaralarını kopya ederek kendini yetiştirdi. Güzel Sanatlar Akademisinde Phillippe Tanneur'un öğrencisi oldu. Bir süre Roma ve Paris'te kaldı. Sonra Petersburga döndü. (1844) orada Donanmanın resmi Ressamlığına atandı. Uslubu çoğu zaman Ressam Ziem'inkine benzetilir.




19. Yüzyıl sanatının en ilginç isimlerinden olan Ayvazovski kısa zamanda kendi üslubunu bulmuştur.Tuvalleri büyük ölçüde Gökyüzü ve Denizden oluşur. Resminde kimi kez günışığı,kimikezde ayışığı dramatik etkiye katkıda bulunmuş ve simgesel anlamlar yüklenmiştir. Boş alanları betimlerken uzaklık ve perspektif duygusunu başarıyla aktarabilmiş bir sanatçıdır. Pek çok resminde doğal gücü ve güzelliği simgeleyen dalgaları konu almış,renk tabakaları yardımıyla şeffaflık duygusunu kaybetmeksizin derinliği yansıtabilmiştir.




1845 yılında Donanmaya resmi sanatçı olarak kabul edilen Ayvazovski böylece Doğu Akdeniz'de pek çok kıyıyı resmetme imkanını bulur. Bunlar arasında sanatçının ünlü İstanbul resimleri de bulunur.Aynı yıl doğduğu kente dönen Ressam burada açtığı Atölyede uzun ömrü sayesince neredeyse Beşbine yakın tablo yapmıştır. Kendini tümüyle resme adayan Ayvazovski gelirinin önemli bir kısmını,herzaman sevgili Kentinin kalkınmasına harcamış burada Sanat Okulları ve Resim Galerisi açmıştır. Halk tarafından büyük saygı gören sanatçı 83 yaşında en son yaptığı resmin başında beyin kanaması sonucu öldüğünde,görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlanmıştır.


1 yorum:

arslan dedi ki...

Umuyorum bizim ülkemizde sanata ve santçıya bir gün önem verir.! Huzur için uyu Ayvazovski.