9 Ağustos 2009 Pazar

Begonvil - Gelin Duvağı Çiçeği (Begonvillea Sp.)


Türkçe adı Begonvil,Gelin Duvağı olan Rodos Sarmaşığı, Anavatanı Brezilya olan bu bitki Ülkemizde Akdeniz Bölgesinin yazlık evlerinin vazgeçilmez bitkisidir.Begonvilin rengi aslında (Bract) denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir gurup yaprak tarafından verilmektedir. Yanı aslında renkli görülen parçalar çiçek değil,kendi rengini değiştiren bir gurup yapraktır. Brakterlerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur.Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup,kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür. Begonviller sarılıcı bitkilerdir. Bu halleriyle binaların ya da peysaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilirler.




B.Spectabilis mor renkli olan türdür. Brakterlerin en büyük türlerinden biridir.Jamaica White beyaz renklidir. Soğuğa en dayanıksız olan türdendir. Rainbow Gold ise kırmızı renklidir.ve Spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.Begonviller güneşli,aydınlık fakat rüzgardan korunaklı yerlere dikilmeli kurak yerlerde ise yarı gölge yerler tercih edilmelidir. Gerektiğinde dallar bağlanarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulmalıdır. Begonvillerin çok fazla toprak seçiciliği olmamakla birlikte iyi drenajlı bahçe topraklarında iyi gelişir. üretimi ise anaç bitkilerden alınan çeliklerin köklendirilmesi ile çoğaltılmaktadır. Özellikle yan sürgünlerden alınan ve ökçeli tipte hazırlanan çelikler daha iyi köklenmektedirler.




Begonviller sürekli olarak eski yaprakları dökerek kendini yeniler. Bu temizlik problemi yaratabilir.Özellikle gölgeleme elemanlarının üzerinde kullanıldığında altında bulunan bitkilerin Begonvilin dökülen yapraklarını kolayca temizlemeye izin verici nitelikte olması akılda bulundurulmalıdır.Karasal iklimli yerlerde kışın dona karşı çok hassastır.Begonviller güneşi sever,ılıman iklimde sağlıklı gelişir. Yazın çiçeklenir asitli toprak hariç tüm toprak çeşitlerinde yetişir. Rüzgardan korumayı unutmayın. Dayanıklı destek yapın,böylece gelişimli yönlendirebilirsiniz.Önce çok su verin,ama daha sonra suyunu azaltın,çünki az su çok çiçek demektir. Eğer budamayıp kendi haline bırakırsanız kontrolsüzce büyümeye devam edebilir.Ancak budarken mutlaka eldiven kullanın çünki dikenlidir.Bir Bodrum çiçeği olan begonvil çok güzel bir süs bitkisidir.


Hiç yorum yok: