22 Ağustos 2009 Cumartesi

Hollywood'un Kralı - Clark Gable (1901-1960)


William Clark Gable - 1Şubat 1901 Tarihinde Birleşik Devletlerin Ohio Eyaletinin Cadiz Kentinde dünyaya geldi. Babası William H. Gable Ohio lu bir sondajcı ve çiftçiydi. Her ne kadar ilk adı William olarak bilinsede hiçbir resmi kayıtta bu isme rastlanmamaktadır.Çocukluğunda yakın çevresi ve Arkadaşları tarafından Clarkie, Billy,ve Gable olarak çağrılıyordu. Genelde sakin bir çocukluk geçiren Gable 1917 yılında Liseye giderken Ailesinin karşılaştığı maddi problemler nedeniyle çiftçiliğe yönelen Babası Ailesini de alarak Akron dışında Ravenna adlı bir kasabaya taşınmaya karar verdi. Ancak Clark bu yeni çevreye ısınamadı. Bir Arkadaşıyla birlikte okulu bırakarak Akron da bulunan bir lastik fabrikasına çalışmaya gitti. Burada ilk defa gösteri sanatlarıyla sahne oyunlarıyla tanışma fırsatı buldu. ve Aktör olmaya karar verdi. Ancak bu hemen mümkün olmayacaktı.




Bir süre Babasıyla birlikte petrol bölgelerinde sondajcılık yaptı.Ölen Annesinden kendisine miras kalan parayı (300 Dolar) almaya hak kazanmasının ve üvey Annesi Jennie'nin ölümünün ardından baba mesleğini terk ederek oyunculuk için şansını denedi.ikinci sınıf tiyatrolarda iş bulan 21 yaşındaki Gable,Portland'da Oregon'a taşındı. Burada birbirinden farklı pek çok işle meşgul oldu. En son Meier-Frank giyimi dükkanının kravat bölümünde satış görevlisi olarak çalışmaya başladı. Birgün Dükkana alışverişe gelen ünlü oyuncu Laura Hope Crews'in torunu Josephine Dillon kendisine satış görevliliğinden vazgeçmesini söyliyerek Gable'i kanatları altına aldı. Ünlü ve deneyimli bir oyuncu olan Dillon, yürüyüş ve hareket biçimleri konusunda Clark'a koçluk yaptı. Dişlerini düzelttirdi. ve birkaç deneme rolü verdi.1924 Yılında Clark'ın profesyonel anlamda da menejerliğini üstlenen Dillon'ın finansal desteğiyle ikili Hollywood'a gitti. Aralarındaki bu iş ilişkisi zamanla aşka dönüştü. ve Gable ile Josephine evlenmeye karar verdi. Clara Bow'un başrolünü oynadığı (The Plastic Age ) gibi birkaç sessiz filimde önemsiz roller alan Aktör, yeniden Tiyatroya döndü. Birçok yerel sahnede sokak şovlarında yer aldı.




1930 yılına gelindiğinde Gable'in Broadway sahnelerinin aradığı yapılı, gerçekçi ve sert görünümlü karakteri canlandırmaya uygun kişi olduğu görüldü. Gelen teklifi kabul eden oyuncu bu sırada sorunlar yaşadığı eşi Dillon'dan ayrıldı.Boşanmanın hemen ardından Texasın ileri gelen Ailelerinden birine mensup olan kendisinden yaşça büyük Ria Franklin Prentiss Lucas Langham ile Dünyaevine girdi.Aynı yıl gelen bir teklif üzerine yeniden Brodway sahnelerine geçti.Killer Mears rolünü canlandırdığı The Last Mile adlı oyundaki performansıyla MGM Film şirketinin dikkatini çekti. MGM den aldığı teklifi kabul ederek sözleşme imzaladı. ve böylece oyunculuğu profesyonel anlamda meslek edinmiş oldu.




Gable'in rol aldığı ilk sesli film 1931 de oldukça düşük bir bütçeyle çekilen The Painted Desert oldu. William Boyd'un (Hopalon Cassidy) yönettiği bu western filminde kötü bir gangsteri canlandıran sesi ve güçlü duruşuyla birçok yapımcının kulaklarının fazlaca büyük olması nedeniyle,iyi bir Aktör görüntüsü çizmediğinin düşüncesinin aksine birden halkın ve sinema otoriterlerinin dikkatini çekti.Bu yapıtın ardından daha ağır rollerde görülmeye başlıyan oyuncu Norma Shearer'le A.Free Souf, Greta Garbo, ve Joan Crawford'la Susan Lenox (Her Fall and Rise) gibi önemli filmlerde oynadı.MGM Aktörün yayılmaya başlayan ününü arttırmak amacıyla tanınmış Aktristlerle birlikte yer alacağı filmler çekmeye devam etti.




1932 yılına gelindiğinde MGM nin Patronu Louıs B. Mayer, agresif ve anlaşılması zor bir insan olan Gable'in aklını başına getirmek için onu Columbia Stüdyolarına gönderdi ve düşük bütceli bir yapımda oynattı.Sonuç oldulça şaşırtııydı,çünki komedi türünde çekilen ve yönetmenliğini Frank Capra'nın üstlendiği It Happened One Night (1934) teki Performansı ile Gable en iyi erkek oyuncu dalında Akademi ödülünü almaya (Oscar) hak kazandı. MGM ye Oscar ödüllü büyük ve ünlü bir aktör olarak geri döndü.Yine ertesi yıl başarılı bir projeye daha imzasını atarak (Mutiny on the Bounty) filmindeki Fletcher Christian rolüyle Akademi ödülüne aday gösterilmesinin yanı sıra Hollywood Kralı ünvanıylada anılmaya başlandı.




Clark Gable'in en önemli filmlerinden biri olan, Margaret Mitchell 'in pembe romanı Gone With the Wind 'in Victor Fleming imzalı sinema uyarlaması Hollywood'un ilk defa ciddi ciddi promosyon yaptığı filmdir.Amerika iç savaşının hemen öncesinde Tara'da yaşayan bir zengin Ailenin kızı Scarlet O'Hara güzelliği ve huysuzluğuyla ün yapmış genç bir kız, küçüklüğünden beri Aile Dostları Ashley'e aşık, ancak Ashley Scarlet in kuzeni Melanie ile evlenmek istiyor.Scarlet in Annesi kızını bu düşünceden uzaklaştırmak için onu büyük bir baloya götürüyor. O baloda Scarlet yakışıklı Rhett Butler ile tanışıyor.Aynı gün içsavaş patlak veriyor.Scarlet ilk başlarda Rhett Butler dan nefret eder,ama sonra aralarında savaşla beraber ateşlenen bir aşk başlar ama gelgitler yaşıyan bir aşktır bu,sebebi de Scarlet in hala Ashley i unutamaması, Filmin Başkadın kahramanı Scarlet O'Hara rolü için 1400 Aktrist denenmiş,o zamanlar pek tanınmayan genç İngiliz Aktristi Vivien Leigh sonunda Scarlet olarak seçilmişti.125 günlük çalışmasının sonucunda 25.000 dolar kadar kazanmıştı. Buna karşılık o zamanın en önemli starı Clark Gable 71 günlük çalışmasıyla 120.000 dolar gibi bir ücret almıştı.




Aynı yıl ünlü oyuncu Carol Lombard'la üçüncü evliliğini gerçekleştiren oyuncu nihayet özel yaşamımda da başarıya ulaştı. Encino yakınlarında bir Çiftlik satın alan ikili özel yaşamlarını gözler önünde yaşamaktan kaçındı. Ancak çiftin mutluluğu kısa sürecek çektiği en son (57) film olan To be or not to be nin ardından Lombard 1942 yılında savaş tahvilleri satmak amacıyla çıktığı turda,uçağının Las Vegas cıvarında bir dağa çarpmasıyla hayatını kaybedecekti.Olay yerine giden Gable karlı dağa tırmanarak eşinin cesedini arıyacaktı.Bu trajik ölümün ardından Hollywood'un Kralı bütün yaşama zevkini yitirecek neredeyse hayata küsecekti.Encino Çiftliğinde oturmaya devam edecek 27 film daha çekecek,iki evlilik daha yapacak,ancak hiçbir zaman eskisi gibi hayat dolu olmayacaktı. Lombardın ölümünden sonra Gable II.Dünya Savaşında ülkesinin misyonuna destek vermek ve kendini avutmak için Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Ordusuna katıldı ve topçu astsubay olarak görev yaptı.




Bazı muharebelerde B-17 uçaklarında gözlemci topçu olarak uçan başarılı aktör Binbaşılığa yükselerek üstün hizmetlerinden dolayı madalya ve birçok askeri ödüle layik görüldü.Bu askeri görev oyuncunun popülaritesini inanılmaz şekilde arttırdı. Savaştaki hizmetlerinin ardından yine MGM ile film setlerine geri dönen Gable beklentileri karşılamıyan ve düş kırıklığı yaratan projelerde yer aldı. 1945 te çektiği Adventure hem eleştirel hemde ticari anlamda bir kayıptı. 1949 yılında Lady Sylvia Ashley ile yaptığı başarısız evlilikte, özel hayatı da ivme kaybeden ünlü Aktör, Technıcolor'la çekilen Mogambo,Popüler Artis Gene Tierney' le çekilen Never Let Me Go gibi nisbeten başarılı çalışmalarının ardından, Freelance (Bağımsız) oyunculuk yapmaya karar verdi. 1953 te biten sözleşmesini yenilemiyerek MGM den ayrıldı. Düşme eğilimindeki grafiğini yeniden yükseltmeyi başaran Gable 1955 e gelindiğinde Hollywood film sektöründe en çok kazanan bağımsız aktör olmuştu ve yüksek gişe hasılatı filmlerde rol almaya başlamıştı. İş hayatındaki başarıyı Kay Spreeckles ile gerçekleştirdiği beşinci evliliğiyle özel hayatına da taşıdı.




1960 yılında Marilyn Monroe - Montgomery Clift ve Eli Wallach gibi dönemin diğer popüler isimleriyle Arthur Miller'in Modern Western tarzında yazdığı John Huston'un yönettiği The Mistfist ünlü aktörün son çalışması oldu. Bu filmin ardından 16 Kasım 1960 tarihinde Los Angelas'ta kalp krizi geçiren Gable hayatını kaybetti. 59 yaşında hayata gözlerini yuman Gable'ın ölümü birçok gazetede Kral öldü. şeklindeki başlıklarla haber edildi,elde edilmesi zor başarılara imzasını atan Gable,oynadığı 3 film Akademi ödülü kazanmış nadir Aktörlerdendir.Ünlü oyuncu Loretta young'dan Judy Lewis (1935) adında bir kızı olmuş, ölümünden dört ay sonra ise son eşi Spreckels'den John Clark Gable (1960) adlı bir oğlu dünyaya gelmiştir.Mezarı California Dream'da eski eşlerinden Carol Lombard'ın mezarının yanında bulunmaktadır.




Mehaz - Biyografi İnfo.

Hiç yorum yok: