27 Eylül 2008 Cumartesi

Çiçek Pasajı (Cite de Pera)

Sevgili Dostlar,Türk Turizmi için çok önemli bir bölge olan Çiçek Pasajı 1876 yılında Galata Bankerleri sanıyla tanınan ve gerektiğinde saraya bile borç verecek kadar güçlü mali yapısı bulunan Rum Bankerlerden biri olan Hristaki Zografos Efendi yanan Naum Tiyatrosunun yerini satın alarak Rum Mimar Cleanthy Zanno ya projelerini çizdirerek bu arsa üzerine yeni bir tip çarşı ve Apartıman olacak bir bina yaptırdı. 1876 yılında yapımı biten binanın altında o dönemde moda olan, Paris tarzında düzenlenmiş 24 Dükkan üstünde ise 18 Daire bulunuyordu.



Dükkanların oluşturduğu pasaja Hristaki pasajı Binaya ise (Cite de Pera) adı verilmiştir.Pasajın ilk dönemlerinde açılan Acemyan ın Tütüncü Dükkanı,Maison Porret ve Vallaury nin Pastanesi,Japon Mağazası,Naturel Çiçekçisi,Pandelis in Çiçekçi Dükkanı,Schumacher in Fırını,Papadapulosun Mücellithanesi,Keserciyan ın Terzihanesi Yorgo nun Meyhanesi,Sideris in Kürk Mağazası,gibi işletmeler bu Dükkanlardan birkaçıydı 1908 yılında bina mülkiyetinin Sadrazam Sait Paşaya geçmesiyle birlikte (Sait Paşa Geçidi) adını almıştır. Mütareke yıllarında ise Pasajdaki küçük dükkanlara çiçekçiler yerleşmeye başlamış, Ekim Devriminden kaçan Beyaz Rus Kadınları,Baronesler,ve Düşeşlerde burada çiçek satanlardan bazilarıydı.



Cite de Pera bir süre çiçek mezat yeri olarakta kullanılmaya başlanınca Beyoğlundaki çiçekçiler Pasaja toplanmış ve Pasajın adı (Çiçekçiler Pasajı )na dönüşmüştür.1940 yıllarından başlayarak açılan bira ve meyhaneler bir süre sonra Apartman sakinlerini ve çiçekçileri yavaş,yavaş başka yerlere taşımış ve geriye sadece Çiçek adı kalmıştır.Pasajın ilk Meyhanesini açan ise Yorgo Efendi olmuştur.Eski işletme sahiplerinin resimleri ,Pasajın Müdavimlerinden ünlü Gurme,Mimar ve Yazar Aydın Boysan ın resmi ve Akordeoncu Madam Anahit in resmi pasaj duvarlarını süslemektedir.



Gösterişli cephe Mimarisine sahip çiçek pasajı ( Hristaki Pasajı- Cite de Pera ) halen Beyoğlunun
en süslü binası olma özelliğine sahiptir. Çiçek Pasajı Beyoğlu akşamlarının ilk durağı,yönlendirici Merkeziydi adeta, ya uzun bir akşamın ilk yudumları yada eve gitmeden bir iki kadehle stresin atıldığı bir mekan,gönüllerimizi coşku ile dolduran çiçek pasajı meyhanelerinde hergün ve her gece başka bir alem yaşanır.Sofraları süsleyen meze çeşitleri göz ve damak zevklerinize yeni ufuklar açar.


Rakılarını yudumlayarak hayal alemlerine dalanların masalarında heran yeni umutlar açar ve dostlarla paylaşılan sofralarda insanların Şairlikleri de ortaya çıkar...kendi dünyalarıyla buluşan meyhane ozanları,Şövalyeler gibi cesur,mecnunlar gibi aşık olurlar. Eğer bir gün sizde aşık olursanız bu düşler alemine dalmayı ihmal etmeyiniz.Çünki Çiçek Pasajı Meyhanelerinde hayal kurmanın keyfi başkadır.

Hiç yorum yok: