Sevgili Dereden Tepenin kıymetli dostları. Halit Kıvanç gibi büyük bir şöhreti anarken Futbol da da onun kadar önemli bir şahsiyeti yazmamak,anmamak olmazdı.Size Futbolün Ordinaryüsü olan yaşayan bir devden bahsedeceğim ,işte onun biografisi ve o büyük insan Lefter Küçükandonyadis tir.Lefter Küçükandonyadis,Rum Asıllı Türk Futbolcu, 1925 Yılında İstanbulda doğdu. Türkiyenin ve Fenerbahçe Spor Kulübünün Efsane futbolcularından biridir. Birçok spor otoritesine göre Lefter Fenerbahçe spor Kulübünün ve Türk Futbol tarihinin gördüğü en yetenekli oyuncularındandır. Fenerbahçe formasıyla 615 maçta 423 gol attı.Türk Milli Takım Formasıyla 50 maçta 20 gol attı.
Fenerbahçeden sonra İtalyanın Fiorentina ve Fransanın Nice Takımlarının formalarını giydi. Futbol hayatını oyunculuktan sonra Yunanistan ve Türkiyede Teknik Adam olarak sürdürmüştür. Şu anda Büyükada da yaşamaktadır. Efsane futbolcu daha iyisi gelmedi,Büyük Fenerbahçeli, Hayranlık duyduğumuz büyük futbolcu,ayrıca Rum asıllı olmasına rağmen Türk Milli Takımında oynamış ve bir yere aidiyetin kafatasından değil o kültürde yetişmekten kaynaklandırıldığını göstermiş büyük insan. Fenerbahçe Formasıyla rakip fileleri 423 kere havalandırmış, 1925 Doğumlu efsanevi futbolcu,son vuruşlardaki ustalığı ve yüksek orandaki gol ortalaması ile tanınan Lefter, Yurt dışında top oynama başarısı göstermiş ilk futbolculardandır.
Kimi kaynaklara göre Türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu olarak gösterilir.Bir dönem Fenerbahçe camiasına kırgın olan,gönlünü almak için kulüpten adam yollanıp İstanbula davet edildiği sırada ise biraz kırgınlığım var ama Fenerbahçe Başkanı emrediyorsa gideceğiz diyerek ne kadar büyük bir Fenerbahçeli olduğunu kanıtlayan yaşayan efsane.
Fenerbahçeye transfer olduğu sezon yazında Türkiye turnesine çıkmıştır.Türkiyenin bütün şehirlerinde dostluk maçları düzenlenmiş ve halkın Lefteri canlı izlemesi sağlanmıştır.Tribünler bu harika adamı izlemek için dolmuştur,ve Lefter hiçbir çıkarı olmadığı halde yaz tatilini böyle bir kampanya için feda etmiştir. Fenerbahçe ve Türk Milli Takımının unutulmaz santraforu, şu sıralar Büyükadada oturan büyük şahsiyet. Türk Futbol Tarihinin gelmiş geçmiş en önemli futbolcusudur. Rum olduğu halde Ayyıldızlı formayı giyipte hakkını veren ender futbolculardandır.Yunan Milli Takımının yüksek para teklifini reddedip Türkiye için oynayan Fenerbahçe tarihinin unutulmaz ismi. Adı Fenerbahçe Marşında geçen dört efsanevi futbolcudan biridir.
Türkiyenin Ordinaryüs lakaplı futbolcusudur.Türbinlerde söylenen tekerlemeyle ver Leftere yazsın deftere lafı hala kulaklarımızdadır. Metin Oktayla birlikte bu neslin futbol adına kaçırdıkları en büyük iki değerden biri,bizim payımıza Hakan Şükürle Tanju Çolak düştü.Babalarımızın Dedelerimizin bizden daha şanslı olduğunu bu futbolcuları anlatırken gözlerinden anlamak mümkündür. ve o devirde söylenen şu tekerleme ,onun büyüklüğünü birkere daha ortaya koymak tadır.( Tribünler inledi binlerce kere - Ver Leftere yaz deftere - Bitti Kalem - Doldu Defter - Bu Alemde Kral Lefter. ) Bize ırkçı diyenlere Lefterin Milli Takımımızda oynaması çok büyük bir antitezdir.Acaba Batı Trakyada Yunanistan sınırları içinde yaşayan orada doğup büyüyen Yunanistan vatandaşı bir Türk Futbolcu Yunan Milli Takımına alınırmıydı ? Bunu bütün Avrupalılara sormak lazımdır.
Buraya bir Antrparantez koyup Gazete İstanbul da çıkan Lefter hakkındaki yazımı tekrar etmek istiyorum. Başlık Kardeşim Lefterle başlıyor. Tarih 31-10-2007 saat 12.50.04 te yazıldı. Sevgili Lefter,ister rum asıllı ol ,ne istersen ol,Ben seni bir Türk olarak Bağrıma basmışım,Beni Gençliğinde şahane futbolunla şan ve şerefle Milli Takımda temsil etmiş güzide insanlardan birisin, Hastaymışsın sana acil şifalar diler, Gözlerinden muhabbetle öperim. Sevgili Lefter bizler sende dahil,Mevlananın Torunlarıyız.Biz bu yurtta yaşıyan herkesle kardeşiz Gerisi lafı güzaf . (Özer Rayman)
Ve son olarak 50 kez Milli formayı giyen bir Fenerbahçeli olarak , Futbol Federasyonunun Altın Madalyasıyla onurlandırıldın.Sen çok yaşa Fenerbahçeli Ordinaryüs Lefter Küçükandonyadis.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder