5 Eylül 2008 Cuma

Türk Karikatüründen İsimler Bölüm 2

Ramiz Gökçe (1900-1953)
Ramiz Gökçe ve Cemal Nadir Türk karikatürü deyince cem den sonra akla gelen ilk iki isim. 1900 yılında İstanbulda doğan Ramiz Gökçe,Cemal Nadirden iki yaş büyük,Babıalide çizim dünyasına ondan daha önce girdi. ve büyük bir şöhret oldu.Kılıçoğlu Musa Kazım Efendinin oğlu olan Ramiz Gökçe ,Beşiktaş İttihat ve Terakki Mektebinde Kabataş Lisesinde ve İstanbul Öğretmen okulunda öğrenim gördü.


Akbaba,Aydede,Karikatür,Yedigün,Karagöz,Cumhuriyet,Tasvir,gibi Dergi ve Gazetelerde uzun yıllar çalıştı.Yenisabah Gazetesinde ikinci Dünya Savaşı yıllarında günlük karikatürler çizdi.
1947 de yayımlanan Mizah adlı Karikatür Dergisini bizzat yönetiyordu.Sonraları Karikatür dünyamızın ustaları arasına girecek olan Ali Ulvi,ve Hüseyin Mumcu ilk Amatör karikatürlerini bu dergide yayımladılar.Ramizin yönlendirmesiyle kendilerini kanıtladılar.Ramiz daha sonraki yıllarda Magazin ağırlıklı Peri ve Salon Dergilerinide yayın hayatına soktu.


İllüstrasyona kaçan sağlam deseniyle güzel kadın çizimlerini başarı ile yapabilmesi yayın organlarının onun çalışmalarına ilgi göstermesini sağlıyordu.Güzel kadınların yer aldığı karikatürler hem izleyicileri memnun ediyor,bir yandan da Mizah Dergisi okurlarını arttırıyordu.1930 lu 40 lı yıllarda okutulan Alfabelerde Altan topu at,topu tut altan,ata ata at,sözcüklerinin yer aldığı güzel resimli sayfalar Ramiz tarafından çizilip düzenlenmişti.


Trinden Tombul Teyze ve kocası Sıska Dayı uzun yıllar büyük ilgi gördü.ve sevildi.Çeşitli mesleklerin sorunlarını yansıttığı Çömez tiplemesi de merakla izlenirdi.Çalışkan Sanatçı zaman zaman konferanslar verdi.Karikatür Sergileri düzenledi.Kişisel sergiler açtı.Kendi adını taşıyan Albümleri dışında Tombul Teyze,Harp karikatürleri,yeni zengin,adlı karikatür Albümlerini de yayımladı.Büyük karikatürist 1953 yılında aramızdan ayrıldı.Yarattığı tiplerle belleklerimizde hoş seda bırakan büyük üstada tanrıdan rahmet dileriz.

Necmi Rıza Ayça (1914-2001)

1914 Te Yugoslavyanın Priştine Şehrinde doğdu.öğrenimini İstanbul da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesinden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ( Hikmet Onat Atölyesine ) girdi.1945 de mezun oldu.


1927 de Amatör olarak ilk karikatürü Cumhuriyet Gazetesinde yayınlandı. 1936 da Babıaliye girdi.Akbaba,Karikatür,Şaka,Papağan,Pardon,Amcabey dergilerinde uzun yıllar çalıştı.21 kadar kişisel,Karikatür ve resim sergisi açtı.



Bu sergilerden birisi İngiliz Kralının taç giyme töreniyle gerçekleşti.(1937) Ödüller kazandı.1952
den beri 11 karikatür yıllığı yayınlandı.Ayça halen Bana gör Ünlüler adlı bir sergi hazırlıyor.Almanyada çıkanMal Kurzsgelacht,Pefefer,Paprika,adlı dergilerde 13 yıldan beri kadın karikatürleri yayınlanmaktadır. Ünlü Karikatüristimiz 2001 yılında vefat etmiştir . Allah Rahmet Eylesin.

Hiç yorum yok: