5 Şubat 2009 Perşembe

Lületaşı ve Pipo


Lületaşı Pipocular dünyasında doğanın bu kutsal armağanı, Pipo yapımında kullanılan önemli bir
malzemedir. Lületaşı en küçük deniz canlılarının fosilleşmiş kalıntılarından oluşan, organik kökenli bir maddedir. Milyonlarca yıl önce yaşamış olan bu mikroskobik hayvanlar sayısız yüzyıllar boyunca basınç altında kalarak bugün Lületaşı olarak bildiğimiz kremamsı beyaz malzeme bloklarına dönüşmüşlerdir. Doğada bulunan en hafif ve en gizemli malzemelerinden biri olan Lületaşı nın benzersiz renklenme yeteneği de bu yapısından kaynaklanmaktadır.



Pipo yapımında kullanılan en iyi Lületaşı Türkiyenin Eskişehir Bölgesinden çıkarılır. Burada kırmızı kil tabakalarının içinde yuvalanmış olarak yüzeyden 25 - 30 metre altta sınırlı miktarda Lületaşı yatakları bulunmaktadır. Damarlar halinde değil, geniş bir alana serpilmiş küçük amorf kütleler halindedir.Madenden çıkarılan Lületaşı temizlenir, kütlenin yalnızca % 10 kadarı pipo yapımı için uygulanır.



Lületaşı piponun kesilmesi ve oyulması Babadan oğula geçen bir zanaatkarlıktır. Özel bir süreçle
yumuşatılan Lületaşı, özel bir bıçakla oyularak pipo haznesi haline getirilir. Özel bir cins su kamışıyla parlatılır. Daha sonra ispermeçete ve Balmumuna daldırılarak sertleştirilir. Böylece dayanıklılık ve parlaklık kazanmış olur. Bu işlem piponun kullanımı sırasındaki güzel renklenmeyi de etkiliyeceğinden çok özenle yapılmalıdır. Son olarak pipo haznesine sapı takılır.



Lületaşı piponun keşfinden bu yana ,tiryakiler arasında Lüx pipo sayılmıştır. ve büyük olasılıkla da hep böyle kalacaktır. Her gerçek tiryaki bir gün ona sahip olmak ister. Görünüm ve lezzet günbe gün gelişir ve eskidikçe değerlenir. Kuşaklar boyunca kullanılabilir. Çok hafiftir ve kendisine özgü bir kokusu vardır.



Piponun doldurulmadan önce iç yüzeyini parmağınızla nemlendirin. Tütünü küçük parçalar halinde koyun ve her seferinde parmağanızla bastırarak hafif bir yaylanma hissedecek kadar sıkıştırın. Yani bir pipo ilk seferinde yalnızca üçte birine kadar doldurulmalıdır ve sonuna dek içilmelidir. Daha sonraki içimlerde doldurulan miktar yavaş yavaş arttırılır. Böylece pipo alttan üste doğru renklenir.Piponuzu yakmadan önce üste dışarı çıkan tütün parçalarını piponun içine itin. yavaşça içinize çekerek yakın.



Piponun içinde oluşan uygun bir karbon tabakası içim zevkini arttırır. Ama bu tabakanın çok kalınlaşmasına izin vermeyin. Piponuzu çatlatabilir. Temizlemek için keskin kenarlı ama kör uçlu bir temizleyici kullanın.Piponun sapı bir vidayla gövdeye tutturulmuştur. Saatin tersi çevrilerek açılabilir. Pipo haznesini elle mümkün olduğunca az tutun çünkü yapı renklenmeyi etkiler.

Hiç yorum yok: