15 Şubat 2009 Pazar

Türk Tiyatrosunun ve Sinemasının Devlerinden - Gazanfer Özcan (27 Ocak 1931-17 Şubat 2009)

Güzel Sanatların bir kolu olan Tiyatro Bir hikayenin sahnede oyuncular tarafından canlandırılarak temsil edilmesi sanatıdır. Eseri oynuyan sanatçılara Aktör ve Aktrist adı verilir. Türk Tiyatrosu birçok sanatçılar yetiştirmiş bir Tarihe sahip bir ülkedir. Ne kadar sevinsek azdır. Ben bugün yaşayan bir efsane olan Gazanfer Özcan'ı sizlere hatırlatmak istiyorum. 40 yıldır Eşiyle beraber Tiyatrolarını kapatmamak için mücadele eden vergi borçları yüzünden dizilerde bizleri hayran bıraktıran oyunlarıyla yaşam mücadelesi içinde bulunan bu Büyük üstat oyuncu, Türkiyede değil de başka bir ülkede olsa emekliliğini refah içinde sürdürebilirdi. Buna kaderin bir cilvesi diyorum.ve kendi kendime kızıyorum,Halkımızın da sanat anlayışını pek
anlıyamıyorum. Oxsford'a gitmeden ingilizce konuşan sanatçılara İmparator, Sabahlardaki programlarda Sultan lakaplarıyla taltif ve zengin ettiğimiz kimselerin yanında Büyük ustaları hayat mücadelelerinde yalnız bırakmak Türklüğün şanına pek yakışmıyor.



Sanat hakkında Büyük Atamızın bir sözünü sizlere hatırlatmayı kendime bir vazife addediyorum. ( Sanata değer vermeyen ülkelerin hayat damarlarından biri kopmuştur ) der. Şu an zannımca damarlarımızın tıkanmış olduğunu, yaşamımıza nasıl devam edeceğimiz bir soru işareti olarak karşımızda durmaktadır. Bu güne kadar bir Sinema kanununu çıkaramıyan beylere sesleniyorum,Yahu siz orada ne yaparsınız, Lütfen aldığınız maaşları hak edip bir şeyler yapın, Bırakın şu Particiliği, Türkiye için , Sanat için Türkiyemiz için güzel şeylere imza atın. Bırakın Parti Başkanlığı şakşakcılığını , titreyin ve kendinize gelin, Umutlu değilim ama, İnşallah birgün umut ettiklerimize kavuşuruz.



Gazanfer Özcan - ( 17 OCAK 1931 ) Tiyatro ve Sinema Sanatcısı. İlkokulu Cihangir Firuzağa İlkokulunda, Ortaokulu Beyoğlu Ortaokulunda, Liseyi ise Vefa Lisesinde tamamladı. Lisedeyken oynadığı Hisse-i Şayia adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle Tiyatroyla tanıştı. Şehir Tiyotralarının çocuk Bölümüne katıldı. 1955 yılında Komedi Tiyatrosunda oynanan Mahallenin Romanı oyunu Tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi.1962 yılına kadar hem çocuk tiyatrosunda hem yetişkin oyunlarında görev aldı.1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosunu kurdu.



1950 li 1960 lı yıllarda çok sayıda sinema filminde rol alan Gazanfer Özcan uzun bir süre Sinemaya ara verdikten sonra 2000 yılında çevrilen Komiser Şekspir filmi ile sinemaya döndü. Pek çok dizide de rol aldı. Kuruntu Ailesi adlı dizideki Hüsnü Kuruntu rolü ile tanındı. Pek çok yapımda Ailenin Babası rolünü üstlendi. Avrupa Yakası adlı dizideki Tahsin Bey rolü ile de Baba rolünü sürdürüyor. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatcısı ünvanını( Hakkıyla ) almıştır.



Avrupa Yakası dizisinde beş yıldır Tahsin karakterini canlandıran usta Tiyatrocu Gazanfer Özcan ishal ve soğukalgınlığı nedeniyle geçen hafta sonu Hastahaneye kaldırılan Gazanfer Özcan'a acil şifalar diler,Biran evvel iyileşip o güzel heybetiyle şahane oyunlarını zevk ve beğeniyle izlemek dilek ve temennileriyle Sanata değer veren siz kardeşlerime de sıhhat ve Afiyetler dileyerek hoşça kalın derim. Saygılarımla...



Not : Türk Tiyatrosunun haklı gururu olan büyük sanatçı GAZANFER ÖZCAN'ın vefatı başta
ben olmak üzere milyonlarca kişiyi üzmüştür.Büyük Ustaya Allah'tan rahmet dilerim,mekanın cennet olsun...(17.02.2009)

Hiç yorum yok: