25 Şubat 2009 Çarşamba

Rönesans'ın Büyük Ressamlarından II - Gentile Bellini (1429 - 1507)

Gentile Bellini - ( 1430 - 1507 ) Rönesans döneminde Venedikte yaşamış İtalyan bir Ressamdır.
1478 yılında Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet in portresini yapmak üzere İstanbul a gönderilmiştir.


Gentile Bellini Ressam bir Ailenin çocuğu olarak 1429 yılında Venedik te dünyaya geldi. Babası Jacopo Bellini ve özellikle erkek kardeşi Giovanni Bellini o dönemin çok ünlü ressamlarındandı. O dönemde yetenekli ressamlar çok saygı görmekteydiler, İtalyan yarımadasının kuzeyindeki Floransa ve Venedik gibi kentlerde yaşıyan sanatçılar Rönesans döneminin çekirdeğini oluşturmaktaydılar. Gentile ve Giovanni o dönemde özellikle birçok dinsel temalı tablolar yaptılar. Venedikteki scuola Grande di San Marco binasının içindeki tabloları da iki kardeşler birlikte yapmışlardı. Gentile Bellini Venedikteki Dükler Sarayında da birçok tablolar yaptı ama, 1577 yılında çıkan yangında bu tablolar yok oldu.



İtalyan yarımadasında o dönemde tek bir Devlet yerine kent krallıkları bulunuyordu.Bunlardan en güçlülerinden biride yarımadanın kuzeydoğu Bölgesinde yer alan Venedik Cumhuriyetiydi. Venedik ilk önceleri Bizans İmparatorluğunun bir parçasıyken bağımsızlığını kazanmış güçlü filosuyla başta Girit ve Kıbrıs olmak üzere birçok Ege ve Akdeniz Adalarını eline geçirmişti. Venedik 1204 yılında Konstantinipolisi talan eden 4. Haçlı seferinde önemli bir rol oynamıştı. ve Fatih Sultan Mehmet İstanbulu fethettiğinde kentte büyük bir Venedikli toplumu yaşamaktaydı. İstanbulun Osmanlıların eline geçmesi Venedike büyük zarar verdi.



O yüzden 1453-1479 yılları arasında Venedik ve Osmanlılar arasında birçok çatışmalar yaşandı.
Sonunda Venedik Senatosunun Osmanlıların yaptığı barış önerisini kabul etmesiyle bu çatışmalar sona erdi. Barış Anlaşması Venedikin Osmanlılara büyük bir miktarda ödeme yapmasını öngörmesinin yanı sıra olağanüstü başka bir koşul daha içeriyordu. Fatih Sultan Mehmet portresini yapmak üzere Venedik in en yetenekli Ressamlarından birinin İstanbula gönderilmesini öngörüyordu. İşte Bellini bu koşullar altında 1479 yılında İstanbul a geldi. Kaldığı 16 ay boyunca Fatih Sultan Mehmetin ünlü portresinin yanısıra birçok tablolar ve çizimler yaptı.



Fatih Sultan Mehmet tablosunu yapmasına izin vermeden önce Bellini nin yeteneğinden emin olmak istemişti. Bu nedenle Bellini İstanbul daki ilk aylarını sarayda çeşitli insanların tablolarını yaparak geçirdi.Gentile Bellini nin Fatih tablosu en önemli tablolarından biridir. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihi atılmıştır. Tablonun gerçekçiliği dikkar çeker. Bellini Fatih in kanca burnunu aynen olduğu gibi yansıtmıştır.



Fatih in Bellini ye bu tablosunu yaptırması onun zamanına göre açık görüşlü bir insan olduğunu gösterir. Ne yazık ki ölümünden sonra yerine geçen II. Bayezit tutucu ve dindar bir Padişahtı. Babasının ölümünden sonra bu tabloyu ve Bellini nin İstanbul da yaptığı diğer tabloları pazarlarda sattırdı. Venedikli Tüccarlar ucuz fiatlara bu ve diğer tabloları satın alarak Avrupaya götürdüler.Bugün Fatih Sultan Mehmet in Bellini tarafından yapılmış bu tablosu Londradaki National Gallery'ye aittir.

Hiç yorum yok: