25 Şubat 2009 Çarşamba

Rönesans'ın Büyük Ressamlarından - Leonardo Da Vinci (15 Nisan 1452 - 2 Mayıs 1519)

Leonardo di ser Piero da Vinci ( 15 Nisan 1452 - 2 Mayıs 1519 ) Rönesans dönemi İtalyan Mimarı,Mühendisi, Mucidi, Matematikcisi, Anatomisti, Müzisyeni, Heykeltraşı, ve Ressamıdır.En tanınmış yapıtları Mona Lisa ( 1503 - 1507 ) ve Son yemektir. ( 1495 - 1497 ) Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapıda değil çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıylada tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biridir.



Leonardo genç bir Noter olan Ser Piero da Vinci nin ve muhtemelen bir çiftci kızı olan Caterina nın evlilik dışı çocuğu olarak Vinci kasabası yakınlarındaki Anchiano da dünyaya geldi. Avrupadaki modern isimlendirme kurallarının yerleşmesinden önce dünyaya tam ismi (Vincili Piero nun oğlu Leanordo) manasına gelen, Leonardo di ser Piero da Vinci dir. Eserlerini Leonardo, yada İo Leonardo ( Ben Leonardo ) olarak imzalamıştır.Somut kanıtlar bulunmasada Leonardonun Annesi Catarina nın, Babası Pieroya ait Ortadoğulu bir köle olduğu tahmin ediliyor.Babası Leonardonun doğduğu yıl Albiera adında ilk eşi ile evlendi. Caterina ise hiçbir zaman evlenmedi.



Leonardoya bebekliğinde Annesi baktı. Ancak birkaçyıl sonra Annesi başka biriyle evlenerek komşu kasabaya yerleşince Babasının nadiren uğradığı Büyükbabasının evinde yaşamaya başladı. Arada sırada Floransaya Babasının evine giderdi. Babasının ilk eşinden çocuğu olmadığı için Aileye kabul edilmişti. Ama hiçbir zaman meşru bir çocuk olarak görülmedi. ve Amcası Francesca dışında Ailedeki kimseden sevgi görmedi.14 yaşına kadar Vinci de yaşıyan Leonardo, Büyükanne ve Büyükbabasının ardı ardına ölmesi üzerine 1466 da Babası ile birlikte Floransa ya gitti. Evlilik dışı çocukların Üniversiteye gitmesi yasak olduğundan Üniversite öğrenimi görme şansı yoktu. Küçük yaştan itibaren çok güzel çizimler yapan Leonardo nun resimlerini Babası dönemin ünlü Ressam ve Heykeltraşı Andrea del Verrocchio ya gösterince Verrocchio onu çırak olarak yanına aldı. Leonardo, Verrocchio nun yanında Lorenzo di Credi ve Pietro Perugino gibi
ünlü sanatçılarla çalışma fırsatı buldu. Atölyede sadece resim yapmayı değil, Lir çalmayı da öğrendi.Gerçektende iyi çalıyordu.



Floransayı 1482 de terkederek Milano Dükü Sforza nın hizmetine girdi. Dükün hizmetine girebilmek için, Köprüler, Silahlar, Gemiler, Bronz, Mermer ve kilden heykeller yapmak, festivaller organize etmekle uğraşmadı. aynı zamanda Bina, Makine ve silah tasarımları yaptı. 1485 - 1490 yıllarında Doğa,Mekanik,Geometri, Uçan makinelerin yanı sıra, Kilise, Kale ve Kanal yapımı gibi mimari yapılar ile ilgilendi.Anatomi çalışmaları yaptı. Öğrenciler yetiştirdi. İlgi alanı o kadar genişti ki başladığı çoğu işi bitiremiyordu.1490 - 1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini deftere kaydetme alışkanlığını geliştirdi. Bu çizimler ve defter sayfaları Müzeler ve kişisel koleksiyonlarda toplanmıştır. Bu koleksiyonlardan birisi de Leonardo nun hidrolik alanındaki çalışmalarının el yazmalarını toplayan Bill Gates dir.



1499 da Milano yu terkeden ve yeni bir koruyucu ( Hami ) aramaya başlayan Leonardo 16 yıl boyunca İtalya da seyahat etti. Pekçok kişi için çalıştı. Çoğu eserlerini yarım bıraktı.İnsanlık Tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503 te çalışmaya başladığı
söylenir. Bu resim tamamlandıktan sonra hiç yanından ayırmamış tüm seyahatlerinde yanında taşımıştı.1504 te Babasının ölüm haberi üzerine Floransaya döndü. Miras hakkı için kardeşleri ile mücadele etti.Ancak çabası sonuçsuz kaldı. Ancak çok sevdiği Amcası tüm varlığını ona bıraktı.



1506 yılında Leonardo, bir Lombardiya Aristokratının 15 yaşındaki oğlu olan Kont Francesco Melziyle tanıştı. Melzi hayatının geri kalanında onun en iyi öğrencisi ve en yakını oldu. 1490 da 10 yaşında iken korumasına aldığı ve Salai adını verdiği genç de 30 yıl boyunca onunla beraber olmuş,ancak öğrencisi olarak bilinen bu genç hiçbir sanatsal ürün üretmemiştir.Leonardo 1513 - 1516 arasında Roma da yaşadı. ve Papa için geliştirilen çeşitli projelerde yer aldı.Anatomi ve Fizyoloji alanında çalışmaya devam etti, Ancak Papa kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı. 1516 da koruyucusu Giuliano de Medici nin ölümü üzerine,Kral 1. nci Francis ten Fransanın Baş
ressamı, Mühendis ve Mimarı olmak üzere davet aldı.


Parisin Güneybatısında Amboise yakınlarındaki Kraliyet Sarayının hemen yanında kendisi için hazırlanan konağa yerleşti. Leonardoya büyük hayranlık duyan Kral, sık sık ziyarete gelir ve sohbet ederdi.Sağ koluna felç inen Leonardo da Vinci resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. Kendisine dostu Melzi yardımcı olmaktaydı. Salai ise Fransaya geldikten sonra onu terketmişti. Leonardo 2 Mayıs 1519 da Amboise deki evinde 67 yaşında öldü. Kralın kollarında can verdiği rivayet edilir. Ancak 1 Mayıs günü Kralın bir başka Şehirde olduğu ve birgün içinde oraya gelemeyeceği bilinmektedir. Vasiyetinde mirasının esas bölümünü Melzi ye bıraktı. Amboise deki Saint Florentin kilisesinde toprağa verildi.


Hiç yorum yok: