Ara Güler - ( 16 Ağustos 1928 ) Ünlü Ermeni asıllı Türk Vatandaşı, Fotograf sanatcısı ve foto Muhabiridir. Ara 1951 yılında Getranagan Lisesinden mezun oldu. Kendisi İstanbulun gözü olarak da bilinir.Ermeni asıllı Eczacı bir Ailenin çocuğu olarak Dünyaya geldi. Çocukken Sinemadan çok etkilendi.Muhsin Ertuğrul un yanında Tiyatro ve Oyunculuk eğitimi almaya başladı. 1950 de Yeni İstanbul Gazetesin de Gazeteciliğe başladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti. Ancak Fotografcı ve Gazeteci olmaya karar verdi. Fotograflarında Leica Makinasını kullanmıştır.
1958 de Tıme-Lıfe, Parıs Match ve Dern Stern dergilerinin yakındoğu foto Muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961 de Askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisinde Fotograf Bölüm Şefi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıllar Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansına katıldı. ve İngilterede yayımlanan Photography Annual Antonolojisi onu Dünyanın en iyi yedi fotografcısından biri olarak tanımladı. Yine o yılda ASMP ye ( Amerikan Dergi Fotografcıları Derneği ) tek türk üye olarak kabul edildi.1962 de Almanya da çokaz fotografcıya verilen Master of Leica ünvanını kazandı. İsviçrede çıkan Camera Dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 1964 te Mariana Noris in ABD de basılan Young Turkey adlı yapıtında Fotografları kullanıldı.
1967 de Japonya da çıkan Photography of the World Antonolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotografı yayımlandı. 1967 de Kanada da açılan İnsanların Dünyasına Bakışlar sergisinde, 1968 de Newyork Modern Sanatlar Galerisinde düzenlenen Renkli fotografların 10 ustası adlı sergide aynı yıl Almanya da, Köln de Fotokina Fuarında yapıtları sergilendi. 1970 de Türkei
adında Fotograf Albümü Almanya da yayımlandı. Sanat ve Sanat tarihi konularındaki fotografları ABD de Tıme-Lıfe , Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı.1971 de Lord Kinross'un Hagıa-Sophıa ( Ayasofya ) kitabının fotograflarını çekti.
adında Fotograf Albümü Almanya da yayımlandı. Sanat ve Sanat tarihi konularındaki fotografları ABD de Tıme-Lıfe , Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı.1971 de Lord Kinross'un Hagıa-Sophıa ( Ayasofya ) kitabının fotograflarını çekti.
Yine Skira Yayınevinince Picasso nun 90. yaşgünü için yayınlanan Picasso Metamorphose et Unıte adlı kitap için Picasso nun foto röportajını yaptı. 1972 de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı. Ve birçok ünlü Amerikalının fotograflarını çektikten sonra Yaratıcı Amerikalılar adlı sergisini ,Dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz Zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın sonu adlı bir belgesel film çekti. 1979 da Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Foto Muhabirliği dalındaki Birincilik ödülünü aldı. 1980 de Fotograflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığının bastığı fotograflar adlı kitabında basıldı.
1986 da Hürriyet Vakfınca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotografladı.Aynı kitap 1987 de İnstitute of Turkısh Studies tarafından ingilizce olarak yayımlandı. 1989 da Ara Güler in Sinemacıları kitabı basıldı.1991 de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkcısının ( Cevat Şakir Kabaağaçlı ) The Sixth Contınent adlı kitabını fotografladı. Bu arada bütün dünyayı gezerek foto-Röportajlar yaptı. ve bunları Magnum Ajansı ile Dünyaya duyurdu. Bu arada İsmet İnönü, Winston Churchill, İndra Gandi, John Berger,Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, İmogen Cunnıngham, Salvador Dali,Picasso gibi birçok ünlü kişiyle röportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir.
En ünlüsü Fotografcılara poz vermeyen Picasso röportajıdır. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotograflarını 1992 de Fransa da, ABD ve İngiltere de Sinan Architect of soliman the Magnificent adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl Living in Turkey adlı kitabı, İngiltere, ABD ve Singapur da Turkısh Style başlığıyla Fransada Demeeures Ottomanes de Turquıe adıyla yayımlandı. 1994 te Eski İstanbul Anıları, 1995 te Bir devir böyle geçti,yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde yeryüzü, fotograf kitapları yayımlandı.
Ara Güler in fotografları Paris Ulusal Kitaplıkta ABD de Rochester Georg Eastman Müzesinde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonunda bulunmaktadır. Köln Mueseum Ludwing de Das İmaginare Photo Museum da fotografları sergilenmektedir. Ara Güler Türk Fotografının ustalarından birisi olarak Dünya Fotograf tarihinde de seçkin bir yere sahiptir. Belgeci bir fotograf biçiminin ustası olması ona büyük ün kazandırmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder