29 Kasım 2008 Cumartesi

AliBaba Ve Kırk Haramiler (AliBaba And Forty Thieves)

Dereden Tepenin kıymetli Dostları,Görülüyor ki sayfamıza ziyaretlerin çoğalarak çığ gibi büyümesi karşısında tabi memnuniyetimiz gurur vericidir. Demek ki iyi bir şey yapıyorum ki siz okurlarımdan takdir görmek beni ziyadesiyle gururlandırıyor.Değişik konularda bilgiler vermek benim en önemli vazife addettiğim hususlardan biri olmaktadır.




Sinemayı sevmeyenimiz yoktur sanırım bizi sonsuz hayal dünyasının içine çekerek zaman ve
çağ unsurunu ortadan kaldıran filmleri izlerken mutlu olur,dertlerimizi bir nebze unutarak hoşça
vakit geçiririz.Ben bugün Masal veya hakikat olan bir filmden söz etmek istiyorum. Dünya sinemalarında birçok versiyonu çevrilen Alibaba ve kırk haramiler filmini,gene nostalji takılarak 1944 yapımı Amerikan sinemasının (Hollywood) çevirdiği o yıl 11 yaşında bir çocukken seyrettiğim filmden söz edeceğim.




Fimde geçen olaylarla kişilerin gerçek olup olmadığı konusuna gelince,hayalin hakikati ile hakikatin hayalinin birleşip kaynaştığı bu evrende neyin gerçek,neyin hakikat olduğunu kim bilebilirki.Alibaba ve kırk haramiler 1944 ABD yapımı fantastik macera filmidir. Özgün adı ( Alibaba And Forty Thıeves ) dir. Film o yılların sevilen meşhur Artistlerinden Maria Montez,John Hall ve Türk asıllı Turhan Bey tarafından ( Asıl adı Turhan Selahattin Şultavi dir.) Çevrilmiştir.Filmin mevzuuna gelince.




Hülagü Han Komutasındaki Moğol istilacılar Bağdat şehrini ele geçirirler.Bağdat Halifesi Hasan, sürgünde yeni bir hükümet kurmak üzere Bağdatı terk etmek üzereyken Baş veziri Kasımın ihanetine uğrayarak öldürülür. 10 yaşındaki oğlu Ali,kaçarak canını kurtarır. Ali çölde tesadüfen 40 Haramiler olarak tanınan soyguncu çetesinin sığınağı olan büyülü mağarayı keşfeder.
Kayaların içinde gizli bu mağaranın duvarları Açıl susam açıl komutu ile açılmaktadır.Akşam
olunca Mağaraya dönen Haramilerin lideri ( Baba ) Halifelik mühürü taşıyan Aliyi himayesine
alır.ve evlat edinir.Adını da Alibaba olarak değiştirir.




Aradan geçen yıllarda Alibaba büyümüş ve artık misyonu değişmiş olan kırk haramilerin lideri olmuştur.Sadece işgalci zenginleri soyup fakirlere dağıtan (Robin Hood gibi ) kırk haramiler Bağdat halkının sempati ve desteğini de arkaşlarına almış olarak Moğol işgalcilere karşıda eylemler yapmaktadırlar.Bu arada Moğollarla işbirliği içinde olan vezir Kasım, kızı Amarayı Hülagü Hanla evlendirmek üzeredir. Oysa Alibaba ve Amara birer küçük çocukken evlenmek üzere aralarında sözleşmişlerdir.Amaranın hizmetinde olan koruması Cemal de Alibaba nın tarafına geçer,ve birlikte Amarayı kurtarmak üzere harekete geçerler. Ve film Bağdat şehrinin egzotik güzellikleri ve sahranın kum tepelerinde nihayete erer. Masal olarak anımsarsak onlar ermiş muratlarına, Biz çıkalım kerevetlerine, Şen ve esen kalınız.

Hiç yorum yok: