Türklerin Anadoluya gelişi ile birlikte Mutfak anlayışında önemli değişiklikler olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Bazı kaynaklara göre Türklerin Ortaasyada birkaç çeşit sebze ile yetindiği belirtilirken, yeniyurt Anadolu özellikle bu açıdan son derecede zengindir. Klasik bir menü olarak Pilav, yahni ve ekmeklerden oluşan bir sofra kurulur,hatırlı konuklar olduğundada sofra zerde veturşu ile zenginleştirilirdi.Osmanlı İmparatorluğunun yeme içme açısından belli bir olgunluğu kazanması,İstanbulun fethi ile başlar. Özellikle İmparatorluk zamanında turşu sofraları vazgeçilmez lezzetli olur. Kilerlerde turşu küpleri mevcuttu. Hatta bu işler için özellikle tutulan Mutfak Personeli bile vardı. Turşu Padişah sofralarına kadar her daim yemekleri süslerdi.
Geleneksel Türk Mutfağında yapılan yemek çeşitleri ilk kez 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından Melceü- t -tabbahin adıyla basılan yemek kitabında bir arada görülmektedir. Sayfa kenarlarında turşu salata ve tarator tarifleri yer almaktadır.Diğer bir yemek kitabı da XVIII yüzyılda M.Nejat Sefercioğlu tarafından hazırlanmış yemek risalesidir. Türk Mutfağında yapılan pek çok yemek tarifi yanında tatlı, turşu çeşitleride verilmiştir.Türkiyede turşunun ilk defa nerede ve nasıl yapıldığı pek fazla bilinmemesine rağmen daha çok bizlere özgü olan bu lezzetin geçmişten beri sofralarımızı süslediği malümdür.
Şimdi gelelim Türkiyenin en meşhur Turşucularını birbir sıralayalım. Fatihhat Çubuk Turşuları, Asri Turşucu, Hasan Amca ( Turşusu Çine kadar gidiyor. ) Petek Turşuları ( 35 Çeşit turşusu var ) Azeri Turşucusu ( Kıbrıstan müşterisi var ) Hüsmenağa Turşucusu ( Kimyasal katkı yok ) Volalı Celel ( Yumurtanın bile turşusu var ) İçenbilir Hacı'nın Şalgamı ( Seyhanda 5 Şubesi var ) Soydan Turşuları ( Ronaldo turşuyu burdan alıyor.) Merkez Şarküteri ( Gece yarısına kadar açık ) Şimdi biraz torpil yapalım, Eşimin de uzaktan Akrabası olan Pelit Turşuları ( Sadece biberin 8 çeşidi var )
57 Yıllık Pelit Turşularının 84 yaşındaki sahibi Yusuf Pelit Kocamustafapaşadaki dükkanında hizmet veriyor. Ancak Kurtuluş tada bir şubeleri var.25 çeşit turşu satıyorlar. Yusuf Pelit Salatalık turşusunun en küçüğü sıfır boydur, Bir iki üç adı verilen çeşitleride var. 3 numarası Amerikan Salatasında kullanılıyor diyor.Pelitte biber turşusunun 8 çeşidini bulabilirsiniz. Sirke, Şalgam, Domates salçası ve Domates sosu da satılıyor. Pelit turşusunun özelliği iyi sirke kullanmasına ve turşuya kattığı koruk suyuna bağlıyor. Turşunun kilosu 4 milyon ancak toptan alımlarda 2 - 2,5 milyona kadar düşüyor.Haftanın her günü 9.00 - 22.00 arası açık. Gelin tadın pişman olmazsınız.
Peki Turşunun yararları nedir diye sorarsak - Cevabı da şöyle olur - Turşu sofralarımıza lezzet
katar. Özellikle acının sağlığa çok yararlı olduğu söyleniyor. Geçenlerde bir Turşucu Dükkanına birisi gelir. Ard arda birkaç bardak acılı turşu suyu içer. Ne yapıyorsun diye sorulunca Ben Doktorum der ve acının insan sağlığına ne kadar yararlı olduğunu anlatır. Bir hastalık ismi söyler, Antep te Urfada acı alışkanlığı yüzünden bu hastalığa yakalanan neredeyse hiç olmuyormuş, Turşu bir nevi antibiyotiktir. Vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda iştah açar kilo aldırır. Bütün yemeklerin yanında katık olarak kullanılır. Mevsimi geçen sebze ve meyveleri turşu sayesinde her daim sofralarımızda bulundurabiliriz.
Turşu yapmaya Mayısta başlanır, Mevsimine göre hangi sebzenin Meyvenin yetişme zamanı ise
onun turşusu olur. Erikten başlar, sonra Sarmısak gelir,Derken diğerleri sıra sıra dizilir. En sonunda Eylül de biber gelir.Turşunun ana maddeleri sirke ve tuzdur. Yine de kuracağınız turşuya göre atacağınız malzemenin miktarı ve çeşidi değişir. Bazılarına sarmısak atılır.Bazılarına Limon, Her sebzenin turşu olması için geçireceği bir süre vardır. Pancar, Fasülye ertesi gün olur,Salatalık, Lahana 15 günde olur. Biber en geç olan turşudur. Ve son olarak - Turşudur adı vazgeçilmez tadı, Sofralarımızda herzaman aranan Envai çeşitlerdeki adı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder